XXY: het taboe van interseksualiteit

Is het een meisje of een jongen? Dat is meestal de eerste vraag die ouders krijgen na de geboorte van hun kind. Een eenvoudige vraag, denk je dan, maar dat is niet altijd zo.

wverhaert

Niet alle kinderen worden met een duidelijk geslacht geboren. Sommigen bezitten zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, dan spreekt men van “interseksualiteit”. In de volksmond worden mensen met beide kenmerken wel eens hermafrodieten genoemd, maar dat is een term die als beledigend wordt ervaren. Vaak krijgen interseksuelen af te rekenen met bepaalde fysieke en mentale problemen.

In de 'Koppen XL'-reportage 'XXY: het taboe van interseksualiteit' getuigen interseksuele mensen en hun families over de fysieke en vooral mentale hindernissen die ze elke dag moeten overwinnen. De problemen beginnen al vlak na de geboorte. De maatschappij eist van de ouders dat ze een geslacht kiezen, maar welk geslacht kiezen ze? Laten ze hun kind pijnlijke en erg ingrijpende operaties ondergaan? Hoe groeien de kinderen, vaak verscheurd door verwarrende gevoelens, op?

'Koppen XL': op dinsdag 17 april om 21u25 op Eén.

Foto: PhotoNews