500 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan

De brand die maandagnamiddag heeft gewoed op het militaire schietdomein in Helchteren heeft in totaal zo'n 500 hectare natuurgebied verwoest. Dat zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a), die woedend is op de privébedrijven die het NAVO-terrein gebruiken om nieuwe munitie te testen.

fvranckx

De brand werd veroorzaakt door schietoefeningen van de firma Forges de Zeebrugge uit Herstal. Zij waren het die omstreeks 14 uur 'rockets' aan het testen waren en zo aan de basis lagen van een achttal brandhaarden op het terrein.

De brandweer van Genk en Helchteren was als eerste ter plaatse, maar er werd bijstand gevraagd van de korpsen van Heusden-Zolder, Hasselt, Lommel, Bree en Maasmechelen. Die kwamen met bosbrandmateriaal naar Helchteren afgezakt. Ook twee helikopters werden ingeschakeld. Na een drietal uren waren de vuurhaarden bedwongen.

"We moeten toch proberen dergelijke calamiteiten te vermijden", vertelde burgemeester Yzermans achteraf. "In het verleden zijn er al vaker branden ontstaan tijdens schietoefeningen. We gedogen het NAVO-schietterrein al dertig jaar, maar branden van zo'n omvang willen we toch voorkomen. Het ging om gecontroleerde oefeningen, maar je ziet tot wat het kan leiden."

Lees ook: Opnieuw boze brief voor De Crem na heidebrand

Belga Foto TP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio