Bloesemoorlog tussen Hageland en Haspengouw

De nieuwe bloesem- en fruitgids die door de provincie Vlaams-Brabant is uitgegeven, zorgt in Sint-Truiden voor nervositeit. In de gids claimt het Hageland de titel van de bloesemstreek bij uitstek. En daar kunnen ze in Sint-Truiden niet om lachen.

fvranckx

In de gids wordt het Hageland omschreven als “van oudsher een fruitland waar in de lente de prachtige bloesemweelde in het golvend landschap waar te nemen is.”

“Wat is daar mis mee? Wij begrijpen de zenuwachtigheid in Sint-Truiden niet,” zegt de Vlaams-Brabantse gedeputeerde van Toerisme Monique Swinnen (CD&V).

“Het Hageland is met zijn 3.400 hectare appel- en perenboomgaarden goed voor een kwart van de totale Vlaamse fruitproductie. Waar halen ze in Limburg het recht om het monopolie van de bloesemde fruitbomen op te eisen? Zijn de bloesems in Glabbeek en Rummen minder mooi dan die pakweg die van Zepperen of Velm?”

"Origineel beter dan kopie"

De Truiense schepen van Toerisme Pascal Vossius (Open Vld) reageert gegriefd op de boodschap van net over de provinciegrens. “Allereerst is het origineel altijd beter dan een kopie. Het grootste gedeelte van de fruitoogst in het Hageland is bestemd van Truiense Veilingen. Daar hebben wij als fruitstad weer een streep voor.

En niet onbelangrijk is te weten dat wij al jaren een bloesembeleid voeren en daardoor een ruime voorsprong hebben op infrastructuur zoals wandelroutes, fietsroutenetwerk en fruitbelevingen op de bedrijven. Op alle vlakken staan wij bovenaan. Om het in toeristische termen te zeggen: 'Wij zijn de zee en het strand, zij zijn de vlakke uitgestrekte polders'. Wij zijn het Toscane van België”, stelt Vossius.

Daar denkt de Vlaams-Brabantse gedeputeerde anders over. “Onze troeven liggen in een veel groter gevarieerd aanbod in het landschap. De grote toeloop van bloesemtoeristen is nog niet aan ons besteed, waardoor het duizendmaal gezelliger is dan in de overbevolkte dorpjes in Haspengouw die de volgende 14 dagen overspoeld worden door de massa’s toeristen.”

De gedeputeerde ontkent ook dat ze profiteren van het succes dat door de Haspengouwers werd opgezet. “Elk jaar promoten wij een van onze eigen troeven en dit jaar is dat ons fruit”, aldus Swinnen.

JCr Foto's SM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio