Opnieuw boze brief voor De Crem na heidebrand

De heidebrand die deze namiddag heeft gewoed op het militair schietterrein in Helchteren werd veroorzaakt door een munitieoefening van wapenbedrijf Forges de Zeebrugge uit Herstal. Dat hebben de burgemeesters van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, en buurgemeente Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens, bevestigd.

fvranckx

De brand onstond omstreeks 14 uur toen FN Herstal raketjes testte op het schietterrein. In totaal waren er acht brandhaardden, waaronder drie zeer grote. Brandweerkorpsen uit Hasselt, Maasmechelen, Heusden, Helchteren, Lommel, Genk en Bree rukten uit met bosbrandmateriaal en kregen luchtbijstand van twee helikopters om alles te coördineren.

In de richting van Meeuwen-Gruitrode hadden de spuitgasten wat meer werk, omdat de vuurhaarden daar moeilijker bereikbaar waren door verschillende vengebieden.

Na drie uur hadden de verschillende brandweerkorpsen het vuur zo goed als onder controle. Precieze gegevens over de schade zijn er nog niet.

Er moesten geen omwonenden worden geëvacueerd, maar inwoners van Houthalen-Oost zouden wel hinder hebben ondervonden van de heidebrand.

Brief

De munitieoefeningen van privébedrijven op het NAVO-schietterrein lagen al eerder aan de basis van een boze brief van burgemeester Alain Yzermans (sp.a) aan Defensieminister Pieter De Crem (CD&V). Yzermans vindt het niet kunnen dat een privé-bedrijf gebruikmaakt van het militaire domein, De Crem heeft daar geen bezwaar tegen.

Burgemeester Yzermans heeft alvast laten weten dat minister De Crem opnieuw een boze brief in de bus zal krijgen na de heidebrand van vanmiddag.

Foto TP

Meer over Pieter De Crem