Kevin Rans (29) stopt met polsstokspringen

Polsstokspringer Kevin Rans (29) zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière. Dat maakte hij maandag bekend.

mimeers

Rans, met 5,70 meter Belgisch recordhouder samen met Thibaut Duval, zegt fysiek en mentaal gekraakt te zijn door de dopingzaak die hem lange tijd aan de kant hield. Op het EK indoor in Turijn in maart 2009 testte Rans positief op corticosteroïden. Pas na een procedureslag die anderhalf jaar aansleepte, kon hij zijn onschuld aantonen.

"Ik werd ten onrechte beschuldigd van dopinggebruik en van toen af aan ben ik nooit meer gelukkig geweest op de atletiekpiste. Dat had ook een invloed op mijn privéleven, het heeft me veranderd als mens. Overal waar ik kwam, voelde ik me bekeken. Als je privé ongelukkig bent, heeft dat invloed op de piste en andersom. En als ik me niet gelukkig voel, kunnen de prestaties toch niet volgen."

Dat het topsportcontract van Rans bij het Belgische leger niet werd verlengd, noemt hij een bijkomende reden om in dit olympisch jaar te stoppen.

"De weg naar de Spelen zou zowel financieel als fysiek een te grote investering zijn. De garantie op succes in Londen is te klein om daarvoor nog enkele maanden ongelukkig rond te lopen."

Zijn deelname aan de Olympische Spelen in Peking (waar hij in de kwalificaties sneuvelde) en zijn WK-finaleplaatsen in Helsinki ('05) en Berlijn ('09) zegt Rans nooit te zullen vergeten.

Zijn hoogtepunt noemt hij zijn twee sprongen over 5,71 meter. Die werden door de IAAF echter niet erkend.

Foto Belga