Politie overweegt stappen tegen vernietiging ontslag agent

De federale politie aanvaardt de vernietiging van het ontslag van een Limburgse agent niet. Politieman Stefan P. werd zes jaar geleden ontslagen na een veroordeling voor afpersing maar de Raad van State heeft dat arrest verbroken en verplicht de politie om de man terug in dienst te nemen.

fvranckx

De nu 39-jarige politieman werd ontslagen omdat hij een effectieve gevangenisstraf had opgelopen wegens het afpersen van de vader van een vermiste jonge vrouw. Hij had in 2004 de vader van de 24-jarige opgebeld en gezegd dat hij kon helpen zijn dochter terug te zien. Daarvoor moest de man 200.000 euro betalen, een bedrag dat later werd verlaagd tot 100.000 euro.

De vader nam uiteindelijk de gesprekken op en lichtte de politie in. Die kwamen uit bij de inspecteur van de algemene reserve van de federale politie. Bij zijn thuis werd de simkaart waarmee gebeld was naar de vader gevonden. Daarop ging Stefan P. over tot bekentenissen maar later trok hij die weer in.

De strafrechter van Hasselt veroordeelde de politie-inspecteur in 2006 tot een half jaar effectief. Zijn straf werd in beroep bevestigd en de agent ving ook bot bij het Hof van Cassatie.

Schorsing

Maar de Raad van State oordeelde dat het ontslag toch nietig was omdat de directeur-generaal die de tuchtprocedure voerde een fout taalbrevet had. Omdat zijn overste Franstalig was en de agent zelf Nederlandstalig, mocht Stefan P. niet worden ontslagen door die directeur-generaal.

De juridische dienst van de federale politie bekijkt het dossier nu verder en onderneemt de nodige stappen. De federale politie benadrukt dat betrokkene momenteel geschorst is. Meteen na de ontvangst van het dossier vrijdag heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (open vld) beslist de man te schorsen bij ordemaatregel.

Belga

Lees ook: Landuyt: "Illustratie van onze middeleeuwse rechtspraak"

Meer over Raad van State