Di Rupo gaat naar meeting Hollande

Premier Elio Di Rupo gaat dinsdagavond naar de verkiezingsmeeting van de Franse socialistische presidentskandidaat François Hollande in Parijs. Di Rupo zal er wel niet spreken, hij laat de publieke steunbetuigingen over aan zijn partijvoorzitter Thierry Giet. Sommige regeringspartners zijn niet gelukkig met de demarche van de premier. "Zo'n partijdige daad komt de sereniteit binnen de meerderheid niet ten goede", zegt MR-kamerlid Denis Ducarme.

ikerremans

"François Hollande is een vriend van Elio Di Rupo en de princiepsbeslissing is al enkele weken terug genomen", zegt een van Di Rupo's woordvoerders.

De premier zal geen publieke verklaringen afleggen. Samen met Di Rupo trekt een hele PS-delegatie onder leiding van voorzitter Thierry Giet naar Rijsel. Giet zal namens de Franstalige socialisten van België wel het woord voeren.

Partijdig

MR-Kamerlid Denis Ducarme vindt dat de Belgische premier van een coalitie waar zowel linkse al rechtse partijen in zetelen zich ver van het politieke gewoel moet houden. "Ik moet vaststellen dat hij deel wil nemen aan een buitenlandse politieke campagne. Daarmee laat Di Rupo alle Belgen die geen socialist zijn verstaan dat hij nog altijd een politieke tegenstander is."

Ducarme is niet van plan om de zaak op te blazen in het parlement, maar hij merkt wel op dat er "minder enthousiasme zal zijn om een premier te steunen die zo'n partijdige demarche onderneemt."

Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ziet geen probleem in het reisje van Di Rupo. "Much ado about nothing. Vorige premiers deden dat ook", twittert hij.

Meer over Elio Di Rupo