Chiroleider niet gestraft voor 'experimenteren' met meisje (13)

Een voormalige chiroleider die als 19-jarige seksueel experimenteerde met een meisje van 13 die in zijn groep zat, heeft van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting gekregen. Dat betekent dat de feiten bewezen geacht worden, maar dat de jongen geen straf krijgt opgelegd.

mimeers

De jongeman was leider bij de chiro en hield na een kamp contact met het tienermeisje. De vriendschap evolueerde volgens het openbaar ministerie naar een relatie, waarbij seksueel geëxperimenteerd werd. Het meisje was toen 13 jaar, en kon volgens de wet geen toestemming geven voor geslachtsgemeenschap.

Technische verkrachting

Omdat het om een penetratie met de vingers ging, werden de feiten omschreven als een technische verkrachting. De jongeman verklaarde dat hij het meisje met de vinger penetreerde, maar het meisje zei dat ze niet gepenetreerd werd.

Het openbaar ministerie had de minimumstraf gevorderd van één jaar cel met uitstel. De verdediging stelde dat het hier niet om een verkrachtingsdossier ging, maar om "een jonge man die verliefd werd op een jong meisje."

Opschorting

De ouders van het meisje waren niet tegen de relatie en er werd geen klacht ingediend. De advocaat van de jongeman vroeg de opschorting, zodat zijn cliënt nog een bewijs van goed zedelijk gedrag kan voorleggen bij latere sollicitaties. De rechtbank ging daarop in, waardoor de feiten niet op het strafblad van de jongen komen.

Lees ook: Chiroleider riskeert jaar cel voor vingerpenetratie meisje (13)

Foto JDW