Trilogie 'De Hongerspelen' heerst in top 10 boeken

Na het succes van de Twilightserie is er nu een nieuwe hype in adolescentenromans: de trilogie van ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins. De drie titels prijken helemaal bovenaan in de fictie top tien van de Standaard Boekhandel. “Jongeren grijpen naar zulke boeken omdat ze goed aansluiten bij hun leefwereld”, zegt Jef Maes, hoofd van het kenniscentrum van Boek.be.

mimeers

Het was al enkele jaren geleden, van de Twilightserie van auteur Stephenie Meyer, dat er minstens twee titels van dezelfde auteur in de fictie top tien van de Standaard Boekhandel stonden. “Toch iets uitzonderlijks”, zegt winkelverantwoordelijke Vera Vangelabbeek van Standaard Boekhandel in Hasselt.

“Van de boeken van ‘De Hongerspelen’ verkochten we vorige week zowat 40 exemplaren. Ter vergelijking: van Sara van de VTM-serie waren dat er slechts een tiental. We hebben ook heel wat boeken van ‘De Hongerspelen’ in stock”, weet Vera Vangelabbeek.

Leefwereld jongeren

In ‘De Hongerspelen’, dat zich in de toekomst afspeelt, moeten jongeren tussen 12 en 18 jaar deelnemen in een erg aangrijpend gevecht tot de dood waar het hele land verplicht naar moet kijken.

“De boeken sluiten aan bij de leefwereld van de jongeren. Vooral meisjes ontdekken de boeken”, zegt Jef Maes van Boek.be. “Vaak is het hoofdpersonage ook een jongere waarin ze zich op één of andere manier kunnen inleven. Jongeren vinden ook niet altijd hun gading in het bestaande aanbod van literatuur voor volwassenen."

RaEi Foto KH