Breivik in tranen op eerste procesdag

In Noorwegen is maandag het proces tegen de 33-jarige Anders Behring Breivik van start gegaan. De man pleegde vorige zomer een bomaanslag in Oslo waarbij 8 mensen stierven en schoot op het eiland Utøya 69 sociaal-democratische jongeren dood. Toen Breivik de gerechtszaal binnenkwam en van zijn boeien werd ontdaan, bracht hij meteen de extreemrechtse groet.

fvangarderen

Op de eerste procesdag wees Anders Behring Breivik de legitimiteit van de rechtbank waarvoor hij terechtstaat af. Toen de rechter hem naar zijn beroep vroeg, zei de massamoordenaar niet een werkloze maar "een schrijver" te zijn. Hij weigerde zijn identiteit en leeftijd op te geven en zei in de gevangenis een boek aan het schrijven te zijn.

Daarop pleitte hij onschuldig. "Ik beken de feiten, maar ik beken niet mijn schuld in strafrechtelijke zin", aldus de beschuldigde.

In tranen

Later op de dag begon Breivik te huilen. Dat gebeurde toen de propagandafilm die hij de dag voor zijn aanslag verspreidde, vertoond werd.

Er was lang over gediscussieerd of die film wel helemaal zou worden vertoond, zei openbaar aanklager Svein Holden. Volgens de aanklager was dat evenwel nodig.

Holden legde de rechtbank ook uit hoe de beschuldigde zijn aanslagen voorbereidde. Hij kocht een uniform, wapens en munitie, en materiaal voor een bom. Daarna werd een badge met daarop de woorden "marxistenjager" en een valse politiepenning met een foto van Breivik op getoond.

De aanklager ging ook in op de activiteiten bij en het lidmaatschap van Breivik van verschillende groeperingen vanaf 1995 tot zijn aanhouding, waaronder een Tempeliersorde waarvan het openbaar ministerie het bestaan betwistte.

Toerekeningsvatbaar of niet

Centraal in het proces staat de vraag of Breivik aldan niet toerekeningsvatbaar is. Twee rapporten spreken elkaar daarover tegen.

Na de inleidende uitleg van het openbaar ministerie en de reacties van de verdediging en de burgerlijke partijen maakte rechter Wenche Elizabeth Arntzen een einde aan de eerste procesdag.

Het proces zou duren tot 22 juni. Vanaf dinsdag komt de beschuldigde aan het woord.

Foto: AFP