Santorum geeft strijd met Romney op

De conservatieve presidentskandidaat Rick Santorum treedt terug uit de voorverkiezingen van de Republikeinen. Dat maakte hij dinsdag bekend tijdens een persconferentie in Gettysburg, Pennsylvania.

jatimmermans

Daardoor lijkt een nominatie van multimiljonair Mitt Romney als tegenkandidaat van de Democratische president Barack Obama zo goed als zeker. De overgebleven medekandidaten Ron Paul en Newt Gingrich maken wegens zwakkere verkiezingsresultaten weinig kans om door de partij voorgedragen te worden.

Santorum was tot op het laatst de belangrijkste rivaal van Romney en kon de topfavoriet verkiezingsoverwinningen in elf staten afsnoepen. Hij viel echter in de staten met het belangrijkste aantal kiesmannen voor de nominatiedag van de Republikeinen in augustus steeds duidelijker terug. Terwijl Romney al meer dan 625 afgevaardigden van de benodigde 1144 kon verzamelen, reikte Santorum niet eens tot de helft.

Santorum had zich de voorbije dagen al uit de schijnwerpers teruggetrokken, opdat hij zich kon bekommeren om zijn driejarig ziek dochtertje Bella. Het meisje lijdt aan een handicap en geraakt door de symptomen steeds weer in levensgevaar.

Belga

Foto AFP