Milquet: "Middelen voor extra agenten zijn er"

Print
Milquet: "Middelen voor extra agenten zijn er"

Milquet: Middelen voor extra agenten zijn er

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) zegt dat de middelen beschikbaar zijn om de 400 bijkomende agenten in te zetten in Brussel, na het incident van zaterdag waarbij een MIVB-controleur overleed.

Milquet zat al rond de tafel met de verantwoordelijken van de federale politie en met de korpschefs van de Brusselse politie over de uitvoering van de maatregelen die werden aangekondigd om de overlast op het openbaar vervoer aan te pakken. Woensdag om 16.00 uur kwamen de vakbonden van de MIVB op haar kabinet langs.

"We maken geen beloftes. We hebben ons geëngageerd voor 400 bijkomende agenten en de middelen zijn aanwezig. Ze staan in de begroting 2012. We hadden het werk al aangevat. Het was voor 80 procent uitgevoerd, maar de gebeurtenissen hebben ons gedwongen de snelheid nog wat op te drijven om klaar te raken", legt Milquet uit.

In afwachting dat de nieuwe agenten in dienst kunnen treden, wat vijf tot twaalf maanden in beslag zal nemen omdat ze moeten worden gerekruteerd en opgeleid, overliep Milquet de maatregelen die met de politieverantwoordelijken zullen worden genomen. Het gaat onder meer om overuren onder bepaalde omstandigheden, de versterking van de reserve van de federale politie en acties van de lokale politie om het vervoersnet te beveiligen.

Ook een aantal praktische zaken werd al aangekaart, zoals de mogelijkheid dat een bestuurder die gevaar loopt zich rechtstreeks tot de dispatching van de lokale politie kan wenden, eerder dan tot zijn eigen dispatching. Op die manier kan kostbare tijd worden gewonnen.

Het openbaar vervoer ligt al sinds zaterdagmiddag stil in Brussel.

Lees ook: "Staking bij MIVB duurt wellicht voort"