Gemeenten bereiden zich voor op eikenprocessierupsen

Print
Gemeenten bereiden zich voor op eikenprocessierupsen

Gemeenten bereiden zich voor op eikenprocessierupsen

In de loop van deze week sluipen de eikenprocessierupsen voor de tweede keer dit jaar uit hun eitjes. Tien procent kwam in december en januari al uit het ei, maar overleefde de vorstperiode niet. Hoe groot de hinder dit jaar zal zijn, valt nog niet te voorspellen. In 2011 was de hinder in Antwerpen en Limburg alvast groter dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit persberichten van de verantwoordelijke diensten.

In Limburg zullen de meeste gemeenten alvast de nodige preventieve maatregelen treffen. In Antwerpen zorgt de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid voor voorlichting en advies aan de gemeenten.

De hinder zal zich vooral van midden mei tot eind juni manifesteren, wanneer de rupsen hun brandharen verliezen. Die brandharen veroorzaken jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen of luchtwegen. Hoe erg de hinder dit jaar zal zijn, kunnen de provinciale milieudiensten nog niet voorspellen.

Sinds een tiental jaar is de eikenprocessierups bezig aan een geleidelijke opmars in België: "Elk jaar dringt de eikenprocessierups verder naar het noorden door, mogelijk door de klimaatopwarming", meldt de Limburgse gedeputeerde voor Leefmilieu, Frank Smeets. In Limburg telden ze in de meeste gebieden meer rupsen dan voorgaande jaren. "Zowel het aantal aangetaste bomen als het aantal rupsen per boom bleek hoger te zijn."

Belga

Foto GPD