Negatieve rente op Zwitserse obligaties

Belgische spaarders zijn doodongelukkig omdat hun spaarboekjes nog nauwelijks iets opbrengen. Het kan nog erger: wie vandaag in Zwitserse kortetermijnobligaties belegt krijgt zelfs een negatieve rente van 0,251 procent aangesmeerd.

drombouts

Of: je moet nu zelfs betalen om je spaargeld te beleggen in Zwitsers papier. De druk op de rente is internationaal sterk voelbaar. Dit heeft alles te maken met het financieel beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die probeert de financiële crisis onder controle te krijgen.

Daarom worden honderden miljoenen aan euro's in het Europees financieel systeem gejaagd. Op die manier daalt de rente en durven de banken en de onderscheiden Europese landen ook makkelijker transacties aan.

Een en ander heeft ook zijn gevolgen voor financieel stabiele landen als Zwitserland dat geen uitmaakt van het Europees muntsysteem. Het land is echter nog altijd een baken van absolute betrouwbaarheid. Daardoor is de financiële wereld ook sterk geïnteresseerd in de Zwitserse frank en de obligaties die door Zwitserland uitgegeven worden.

Op die manier kan Zwitserland de beleggers zelfs een negatieve rente aanrekenen. Met andere woorden: de spaarders hebben zo'n sterk vertrouwen in de langetermijnstrategie van Bern dat ze zelfs willen betalen om er hun spaargeld veilig onder te brengen.

Wie in Zwitserse franken belegt weet zich immers gegarandeerd dat hij zijn geld op termijn ook nog weer terug krijgt. In tegenstelling tot de investeringen die eerder werden gedaan in landen als Griekenland, Portugal en Spanje.

Zwitserland plaatste dinsdag op de financiële markten voor 710 miljoen Zwitserse frank aan kortetermijnobligaties op zes maanden. Om dat geld veilig bij de Zwitserse centrale bank te kunnen plaatsen diende je 0,251 procent te betalen. Of: je krijgt dus 0,251 procent minder terug dan je er investeerde.

Wél ben je er dan van verzekerd dat je je geld terug krijgt. Of zelfs eventueel toch nog iets meer want de Zwitserse frank kan eventueel in waarde stijgen ten aanzien van de euro bijvoorbeeld (Bern probeert evenwel de waardestijging van de Zwitserse frank af te remmen.).

Terwijl Zwitserland pogingen doet om beleggers af te remmen moeten zwakke landen als Spanje en Italië vandaag alles uit de kas halen om hun staatsobligaties verkocht te krijgen. Spanje biedt daarom een rente van 6 procent aan op Spaanse obligaties. Op Italiaanse obligaties krijg je 5,60 procent.

Marc BALDUYCK