"Meldpunt voor illegalen doet denken aan Nazi's"

"Volstrekt illegaal." Zo bestempelt Jozef De Witte het meldpunt voor illegaliteit dat Vlaams Belang dinsdag heeft gelanceerd.

jrosquin

Volgens de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) doet het sterk denken aan het Nazi-regime van de jaren '30 of de praktijken van de Stasi in het toenmalige Oost-Duitsland, niet in het minst omdat de partij "zelf zegt dat ze aan actieve opsporing gaat doen".

"Dit meldpunt is volstrekt illegaal. Meneer Dewinter weet dat natuurlijk perfect. Hij wil choqueren en provoceren", reageerde De Witte dinsdagochtend op Radio 1. Acht jaar geleden probeerde Vlaams Belang het al eens met een kliklijn, die toen "welgeteld één dag heeft bestaan". Juristen en politici deden het toen meteen af als illegaal, bracht De Witte in herinnering. "Ik zie niet in wat intussen veranderd is."

'Overlaten aan politie en justitie'

De CGKR-topman vindt zelf dat "wie hier niet mag zijn, weer moet vertrekken". Maar het is niet aan politieke partijen om zelf gegevens van mensen te gaan verzamelen. "Het kan zijn dat niet alles op wieltjes loopt", maar het is vooral niet aan een partij zoals Vlaams Belang om dan nog maar eens zelf een meldpunt te gaan openen en zelf politie of justitie te gaan spelen", aldus De Witte.

Hij raadt de Belgische beleidsmakers aan eerder te rade te gaan in Zweden, dat veel meer inzet op actief aangemoedigde vrijwillige terugkeer. "Gesloten centra zijn stukken duurder, veel minder efficiënt en berokkenen veel meer schade aan de grondrechten van mensen", argumenteerde hij nog.

Wie de illegalen in België zijn, leest u op de expertenpagina van John De Wit.

Foto: PN

Meer over Jozef De Witte