"Pas afgestudeerde kinderverzorgsters kunnen job niet aan"

Een rapport van Kind & Gezin haalt vernietigend uit naar het zevende specialisatiejaar Kinderzorg in het beroepsonderwijs. Uit het werkrapport blijkt dat er problemen zijn in het zevende jaar: leerlingen zijn amper gemotiveerd en leerkrachten missen vaak pedagogische kennis en zijn niet vertrouwd met kinderopvang.

jrosquin

De voorbije weken kwamen enkele kindercrèches weer negatief in het nieuws. De sector geeft toe dat niet alle jonge afgestudeerden de verantwoordelijkheid van de zorg voor jonge kinderen aankunnen.

"De opleiding wordt al sinds de jaren zeventig fel bekritiseerd", zegt Jan Peeters van het Expertisecentrum voor Opvoeding en Kinderopvang (VBJK). Omdat het om een beroepsopleiding gaat, krijgt men vaak te maken met minder ambitieuze leerlingen die van het ASO naar TSO zakten en verder.

Totale hervorming

Hij pleit daarom voor een totale hervorming van het zevende jaar. De bacheloropleiding Pedagogie van het Jonge Kind is een stap in de goede richting, net als het nieuwe decreet Kinderopvang. Wie in een crèche wil werken, zal vanaf 2015 de juiste competenties moeten voorleggen.

Foto: PN

Bron: De Standaard & Het Nieuwsblad