Helft minder leerjongeren dan tien jaar geleden

Print
Helft minder leerjongeren dan tien jaar geleden

Helft minder leerjongeren dan tien jaar geleden

Het aantal jongeren met leercontract is in tien jaar gedaald van 7.000 naar 3.500. Intussen kunnen duizend kmo’s geen van die jongeren vinden. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ en Syntra en schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het opleidingstraject waarbij jongeren vier dagen praktijk in een bedrijf koppelen aan één dag theorie op de schoolbanken zit in vrije val. Volgens Syntra, dat zich bezighoudt met de opleiding van die jongeren, is hun aantal de jongste tien jaar gehalveerd van 7.000 tot 3.500. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ziet een daling van ruim een kwart.

Vak leren

“Dat is bijzonder jammer”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ. “Ouders willen nog altijd liever dat hun kind het ASO doorloopt. Terwijl het voor veel jongeren, die echt niet graag op de schoolbanken zitten, veel beter zou zijn om een vak te leren waarmee ze vervolgens professioneel aan de slag kunnen."

Daarbij komt bovendien dat de Vlaamse kmo’s zitten te wachten op leerjongeren. “Momenteel zijn er zeker duizend kmo’s die dringend leerjongeren nodig hebben, maar er geen kunnen vinden”, zegt Luc Neyens van Syntra.

KoVe
Foto DV