"Benzine gaat zeker naar 2 euro en meer"

De benzineprijs is afgelopen weekend tot een recordhoogte gestegen. Een liter super 95 kost voor het eerst meer dan 1,80 euro. “De benzineprijs gaat naar 2 euro en meer”, voorspelt Mark Pecqueur.

jrosquin

Volgens Pecqueur, docent autotechnologie aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen, is het ogenblik meer dan ooit aangebroken om na te denken over ons wagenpark. “We beschikken nu al over de technologie om een auto te bouwen die slechts 2,5 liter per honderd kilometer verbruikt. Laat de benzineprijs dan nog stijgen tot 3 of 4 euro per liter: met zulke wagens blijft autorijden altijd relatief goedkoop.” Nadeel is dat die wagens voorlopig maar een maximumsnelheid van 120 km per uur halen.

Auto binnen laten staan

Maarten Matienko, woordvoerder van automobielorganisatie VAB, ziet enkele andere mogelijkheden om op korte termijn de gevolgen van de hoge benzineprijs te minimaliseren.

“Een eerste, voor de hand liggende manier, is de auto zo weinig mogelijk te gebruiken." Een tweede manier om te besparen, is de goedkope tankstations uitzoeken. “Er zijn onbemande stations waar je 10 tot 15 procent minder per liter betaalt dan elders. Langs de snelweg tanken kost ook altijd een stuk meer, dus dat moet je zeker en vast vermijden.”

Een derde manier om te besparen is volgens Matienko ecodriving. “Door met een zo laag mogelijk toerental te rijden en weinig te versnellen of te vertragen, rij je 5 tot 10 procent zuiniger.”

Kobe Verheyen

Foto: Ludo Mariën