Limburgse chauffeurs over geweld MIVB: "Kan hier ook gebeuren"

Print
Limburgse chauffeurs over geweld MIVB: "Kan hier ook gebeuren"

Limburgse chauffeurs over geweld MIVB: Kan hier ook gebeuren

Limburgse buschauffeurs zijn geschokt door wat er met hun Brusselse collega gebeurd is. Verbaasd zijn ze echter niet. Ook in onze provincie worden buschauffeurs op bepaalde lijnen regelmatig met de dood bedreigd. “Zoiets melden of aangeven bij de politie heeft geen zin”, zegt een chauffeur die in Genk zogenaamde risicotrajecten rijdt.

“Het enige dat je in zo’n geval kan doen, is kalm blijven en er niet op reageren", aldus de chauffeur. “Normaal mogen we niet toestaan dat een passagier met zijn voeten op een zitje ligt of met een viltstift op banken, interieur of raam schrijft. Maar je weet als chauffeur dat, als je daar een opmerking over maakt, het hommeles is.”

“Ik ben in zulke situaties al meermaals met de dood bedreigd. ‘Ik maak u kapot’ is bijna een doodgewone zin geworden. Ik weet ook wel dat het in de meeste gevallen loze bedreigingen zijn. Maar er moet maar één iemand zijn met een vijs los...”

Toename fysiek geweld

Een oudere chauffeur weet dat verbaal en fysiek geweld op de bus aanzienlijk toegenomen zijn de afgelopen jaren. “Er zijn verschillende maatregelen genomen om dat te voorkomen”, zegt de chauffeur. “En toch merken we amper dat het verbetert.”

“Het enige dat volgens mij helpt, is zware straffen uitspreken. Mensen die opgepakt worden voor geweld op de bus of trein komen er soms van af met een vermaning of een werkstraf. Die mensen lachen je gewoon uit in je gezicht.”

CN
Foto SM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio