MIVB rijdt dinsdag wellicht niet uit, ondanks nieuwe maatregelen

Er worden vierhonderd extra politieagenten aangeworven om de veiligheid in het Brusselse openbaar vervoer te verhogen. Dat zijn de vakbonden van de MIVB maandagavond met de bevoegde ministers overeengekomen.

De bonden zullen dinsdag deze en andere maatregelen aan hun achterban voorleggen.

fvangarderen

De kans bestaat dat er dan toch geen bussen, trams en metro van de MIVB zullen uitrijden. "Om 9 uur 's ochtends hebben we een vergadering. Dan gaan we alle details bekendmaken. In de loop van de dag worden de mensen ingelicht", zei vakbondsman Luk Smekens van ACV. "Of er uiteindelijk een stemming zal worden georganiseerd over de werkhervatting, is nog niet duidelijk. Misschien komt er dinsdagavond een nieuwe vergadering."

Uitgebreide bevoegdheden

Intussen zijn de bonden en de ministers wel tot maatregelen gekomen. "In juni beginnen we met de aanwerving van vierhonderd nieuwe agenten, honderdvijftig bij de federale politie en 250 bij de lokale", zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet na afloop van het overleg. "In tussentijd wordt de reserve van de federale politie, die nu 130 leden telt, verdubbeld."

Elke supervisor van de MIVB krijgt voortaan ook bijstand van een veiligheidsagent van de vervoersmaatschappij, om incidenten zoals dat van zaterdagochtend te vermijden. De veiligheidsagenten krijgen bovendien de uitgebreide bevoegdheden waar ze al lang om vragen. De wet wordt gewijzigd om hen toe te laten de identiteitskaart van reizigers op te vragen. Ze kunnen een verdacht persoon ook twee uur lang vasthouden in afwachting van de politie.

Een groot deel van de nieuwe maatregelen wordt gefinancierd met de 30 miljoen euro die Brussel werd beloofd in het BHV-akkoord.

Strengere straffen

Justitie engageert zich intussen om de straffen voor slagen en verwondingen en bedreiging te verhogen. De rechtbanken zullen worden opgeroepen om strenger op te treden tegen veelplegers.

Tweede stille optocht

In Brussel werd maandagnamiddag ook een tweede stille optocht gehouden voor de zaterdag overleden MIVB-medewerker. Zowat vijfhonderd personen stapten van het Redersplein naar de hoofdzetel van de vervoersmaatschappij, bij Brussel-Centraal. Maandagochtend was er al een tocht met ongeveer 900 deelnemers.

Lees ook: Twee minuten stilte bij openbaar vervoer

Belga

Foto: Belga

Meer over Joëlle Milquet