Boonen wint vierde keer Parijs-Roubaix

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) heeft zondag op een fenomenale manier de 110de editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De Bom van Balen kwam na een vlucht van meer dan vijftig kilometer alleen aan. Met deze overwinning evenaart Boonen het recordaantal zeges van Roger De Vlaeminck.

jatimmermans

Het peloton begon naar jaarlijkse gewoonte aan een razendsnel tempo aan de kasseiklassieker. In het openingsuur haalden de 194 renners een gemiddelde snelheid van meer dan 48 kilometer per uur. Na bijna twee uur koers konden twaalf renners zich losmaken van het peloton. Daarbij drie Belgen: Kenny De Haes (Lotto-Belisol), Frederik Veuchelen (Vacansoleil) en Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quick.Step).

In het zicht van het Bos van Wallers begon de voorsprong van de twaalf koplopers te slinken, vooral door het harde werk van BMC. Door een schuiver van Grishka Janorschke op de Arenberg kwam onder meer Van Keirsbulck ten val. Een nerveus peloton onder leiding van Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick.Step) haalde hem een kleine twee minuten later in.

Chavanel

Uit dat peloton kon een klein groepje met onder andere Ballan en Flecha wegrijden, maar door stevig werk van Gert Steegmans kwam het peloton er terug bij. Niet veel later waren de vroege vluchters er ook aan voor de moeite, en dat was het signaal voor Chavanel om zelf eens op pad te gaan.

Op zestig kilometer van de finish snelden Boonen en Pozzato naar het groepje Chavanel toe. De Italianen Ballan en Pozzato reden niet door, dus trokken Boonen en ploegmaat Terpstra door. De Nederlander kon het wiel van een sterke Boonen niet volgen en de drievoudige winnaar vertrok op 52 kilometer van de eindmeet alleen richting Roubaix.

Vélodrôme

Hij stormde door over de kasseistrook van Carrefour de l'Arbre. De winnaar van vorig jaar, Johan Vansummeren, moest intussen lossen in de achtervolgende groep waar Lars Boom het voortouw nam.

Boonen kon op zijn eentje de vélodrôme in Roubaix oprijden en genoot zichtbaar van het luide gejuich en applaus van het publiek.

Op meer dan anderhalve minuut kwamen de Fransman Sébastien Turgot (Europcar) en de Italiaan Alessandro Ballan (BMC) over de finish. Ze werden gedeeld tweede. Vansummeren (Garmin-Barracuda) werd negende, Maarten Wynants (Rabobank) tiende.

De Vlaeminck

Met deze overwinning in Noord-Frankrijk wordt het palmares van de Bom van Balen alleen maar indrukwekkender. Hij won dit jaar voor de vijfde keer de E3 Harelbeke, voor de derde maal Gent-Wevelgem en hij behaalde zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen. Boonen is ook de eerste renner in de geschiedenis die twee keer de dubbel Ronde van Vlaanderen - Parijs-Roubaix op zijn naam kan schrijven.

Nadat hij in 2005, 2006 en 2009 al eerste aankwam op de wielerpiste in Roubaix is het nu zijn vierde overwinning. Daarmee doet hij even goed als 'Monsieur Paris-Roubaix' Roger De Vlaeminck, die in 1972, 1974, 1975 en 1977 in de Hel van het Noorden won.

Lees ook: Weet jij alles over Parijs-Roubaix?

Speel mee: Tom Boonen: "Mooiste zege ooit"

Foto Reuters

Meer over Johan Vansummeren