Belg drinkt 79,5 liter per jaar

Print
Belg drinkt 79,5 liter per jaar

Belg drinkt 79,5 liter per jaar

De Belgen drinken weer meer bier, in 2011 niet minder dan 79,5 liter per persoon. Dat zegt Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische brouwers, maandagavond bij de start van het congres "Trends in Brewing" in Gent.

Het zijn vooral de speciaalbieren die in de lift zitten en verantwoordelijk zijn voor de stijging van de bierconsumptie. "De trendbreuk is belangrijk na 25 jaar dalende bierconsumptie", aldus Vervloet.

"De daling was in 2009 en 2010 al minder dan de helft dan de jaren daarvoor." De thuisconsumptie verloor wel 4,5 miljoen hectoliter op twintig jaar tijd. Na een knik door de economische crisis in 2008, is sindsdien zowel de productie als de export weer stijgende.

Wereldbierproductie

In 2011 zorgde de export voor 58 pct van de 18 miljoen hectoliter jaarproductie van de Belgische brouwers. Dat aandeel is stijgende sinds 1980 (16 pct), 1990 (19 pct) en 2000 (37 pct). De jaarproductie bedraagt 1 procent van de wereldbierproductie.

Kleine bedrijven, de kapitaalstructuur en het aandeelhoudersschap, en een gebrek aan internationale ondernemingskennis, spelen lokale brouwers parten, maar onder meer ook kopies van "Belgian style beers".

Hogere bierprijs

Vervloet zegt dat de bierprijs hoger moet. "Voor zo'n kwaliteitsproduct moeten we meer durven betalen aan de brouwerij-industrie. Een glas water of een thee op café is duurder dan een glas bier."

In Gent nemen de komende vijf dagen 362 brouwers en wetenschappers uit 24 landen deel aan het internationale congres "Trends in Brewing", dit jaar de tiende editie.

Foto Belga