Q-Cells legt boeken neer

Q-Cells, de Duitse producent van zonnecellen, vraagt een gerechtelijk akkoord aan. Meer dan 2.200 mensen dreigen hun job te verliezen.

ikerremans

De sector van de zonne-energie zit in zware problemen. Omdat de meeste westerse regeringen hun subsidies bij de installatie van zonnecellen verminderd of zelfs compleet afgebouwd hebben is de verkoop totaal ineengestuikt. De ondernemingen dragen er de gevolgen van. Q-Cells dreigt failliet te gaan. Het Duitse bedrijf uit Bitterfeld in het vroegere Oost-Duitsland was vele jaren de absolute koploper in de productie van fotovoltaïsche cellen.

2011 werd evenwel een totale catastrofe. Het verlies liep verleden jaar op tot liefst 850 miljoen euro. De omzet was evenwel teruggezakt tot nog maar 1 miljard euro. Het eigen vermogen is daarbij nagenoeg totaal weggeveegd.

Ook de beleggers zullen het geweten hebben. Die zijn in 2005 nog heel enthousiast meegestapt in het verhaal. De aandelen in de onderneming werden tegen 20 euro op de beurs geplaatst. De koers steeg in enkele jaren tot meer dan 80 euro. Het bedrijf was toen 8 miljard euro waard. Ondertussen zijn die koerswinsten helemaal weggeveegd. Net voor de schorsing van het aandeel op de beurs van Frankfurt bedroeg de koers nog amper 0,17 euro per aandeel.

Het faillissement van Q-Cells is het vierde grootste in de branche in Duitsland. Eerder gingen al Solarhybrid, Solar Millennium en Solon failliet. Merkwaardig: al die bedrijven zijn gesitueerd in de omgeving van Breslau. Ze weden destijds opgezet met massale overheidssubsidies in de ombouw van de bruinkoolsector.

Marc BALDUYCK