Proces Sharia4Belgium naar assisen?

Voor de correctionele rechtbank is zopas de tweede zitting van het proces tegen Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, gestart. De man kreeg op 10 februari twee jaar cel en 550 euro boete voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims en voor belaging van Frank Vanhecke, voormalig Vlaams Blok-voorzitter en weduwnaar van Marie-Rose Morel. Belkacem beging die misdrijven in filmpjes op het internet. Centrale vraag tot nu toe was of de zaak naar assisen moet of niet.

jatimmermans

Belkacem's advocaat, Walter Damen, wil dat de correctionele rechtbank zich onbevoegd verklaard. Volgens hem gaat het om een persmisdrijf, omdat de filmpjes op het internet op een website "pers" zijn. Dan is alleen het assisenhof bevoegd. Procureur Filip Vanneste en de burgerlijke partijen volgen die visie niet. Vanneste zegt dat een drukpersmisdrijf volgens het Hof van Cassatie noodzakelijk "teksten" moet bevatten. Het gaat in dit proces alleen maar om mondelinge uitlatingen, geen teksten. Dus is de correctionele rechter bevoegd, meent hij.

Jean-Marie Demeester, die zich als homo apart burgerlijke partij had gesteld, wil dat de rechtbank de zaak voorlegt aan het Grondwettelijk Hof. Als het hier gaat om een persmisdrijf, dan kan hij als slachtoffer geen assisenprocedure opstarten. Maar als een Marokkaan zich racistisch beledigt voelt en het parket vervolgt niet, dan kan die Marokkaan zelf wél dagvaarden, nl. voor de correctionele rechtbank. Homo's worden dus gediscrimineerd in vergelijking met Marokkanen: de enen kunnen niet rechtstreeks dagvaarden voor aanzetten tot haat, de anderen wel. Demeester wil dat het Grondwettelijk Hof zich over deze discriminatie uitspreekt.

De rechtbank beslist na de middag.

Lees meer op de expertenpagina van John De Wit

JDW

Foto Sarah Van den Elsken

Meer over Fouad Belkacem

Aangeboden door onze partners