Tot 250 euro boete voor zitten op bankleuning

Zonhoven en Hasselt hebben een systeem van gemeentelijk adminstratief sanctierecht goedgekeurd waarmee voortaan sneller kan opgetreden tegen kleine criminaliteit. In april stapt ook Diepenbeek normaliter in de regelgeving. De (gedrags)regels gaan soms wel erg ver.

fvranckx

“De regels zijn ingedeeld in vier grote punten: rust, veiligheid, gezondheid en overlast”, vertelt korpschef Philip Pirard.

Enkele voorbeelden: - Wildplassen wordt nergens getolereerd - "Oneigenlijk gebruik van speeltuigen" wordt niet geduld: gebruik speeltuintjes dus niet om met je vrienden een sigaret te gaan roken - Bij het laden en lossen moeten dozen gedragen worden in plaats van versleept - Cafés met luidere muziek moeten hun ramen en deuren gesloten houden - Uitgestald groente en fruit moet minimaal 70 centimeter van de grond verwijderd zijn - Taxi's mogen hun motor niet laten draaien op een standplaats - Ga niet op de leuning van een bank zitten of op een bank staan

“De overtreder krijgt eerst een waarschuwing, indien nodig en mogelijk proberen we te bemiddelen", verduidelijk Pirard de sancties. "Hardleerse overtreders krijgen een boete die voor volwassenen kan oplopen tot 250 euro en voor minderjarigen tot maximaal 125 euro. Voorlopig geldt die laatste regel vanaf 16 jaar, weldra zakt dat tot 14 jaar.”

Archieffoto PhotoNews


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio