De kijk van De Cauwer

Print
De kijk van De Cauwer

De kijk van De Cauwer

Ex-renner, ex-ploegleider, ex-bondscoach en momenteel sidekick van Michel Wuyts als commentator tijdens het wegseizoen. Voor José De Cauwer kent de wielersport geen geheimen. Elke zaterdag van het voorjaar onthult hij ze.

Wat ik gisteren heb geleerd? Ik wachtte daar waarschijnlijk het langst mee, maar ook ik plaats na E3 Harelbeke een vraagteken achter Philippe Gilbert. Zijn nationale trui heeft veel van zijn kleur verloren. Misschien werkte de tandarts in Milaan vorige week zo lang aan zijn gebit dat hij niet eens meer op zijn tanden kan bijten. Een schone koers, hoorde ik veel mensen na afloop zeggen.

Waarschijnlijk omdat Tom Boonen won. Maar door de pech van Cancellara ging toch veel spankracht verloren. Onvoorstelbaar, wat de Zwitser weer neerzette. Mijn respect voor hem groeit met de dag.

En niet alleen dat van mij. Niemand werd bij de start zo hard toegejuicht als Cancellara, of hij moest Tom Boonen of Philippe Gilbert heten. Zelfs Freire met zijn drie wereldtitels kan in ons land niet op zoveel appreciatie rekenen. Een geval apart toch.

Zijn mogelijkheden en uitstraling zijn kolossaal. Het gemak waarmee hij vanuit een paar verloren posities telkens opnieuw aansloot... Wie brengt die kerel volgende zondag in de Ronde van Vlaanderen tot staan? Boonen misschien, want ook hij staat er.

Tom behoort gelukkig niet tot die kliek die alles voor zich uit schuift. ‘Mijn doelen liggen daar of daar’: ik ben het beu gehoord. Boonen mag natuurlijk niet tevreden zijn met zijn vijfde in Harelbeke, maar hij heeft tenminste al een mooie prijs beet. Wat zag ik nog? Vanmarcke reed een rare koers. Van Avermaet ondervond meer last van zijn ribben dan hem lief was. Leukemans was goed.

En wat Devolder liet zien was mooi, maar daar moet nog veel bij om een hoofdrol te spelen in de Ronde. Lukt dat in één week?

Zondag is er Gent - Wevelgem en dat is wennen in mijn hoofd. Het wordt vooral uitkijken naar wat Cavendish en andere spurters in de pijplijn hebben zitten. De mannen voor de Ronde komen alleen kilometers malen. Spijtig.

E3 en Wevelgem moeten verder uit elkaar worden getrokken. Misschien moet Harelbeke wel naar komende woensdag, maar dan is de Driedaagse de pineut. Zoals nu kan het in elk geval niet verder.

JOSE