Consumentenvertrouwen schiet omhoog

Print
Consumentenvertrouwen schiet omhoog

Consumentenvertrouwen schiet omhoog

Het vertrouwen van de consument is in maart als een komeet naar boven geschoten. De terugval van de voorbije maanden is daardoor in één klap goedgemaakt, zo blijkt uit de jongste peiling van de Nationale Bank.

Begin dit jaar was alles nog kommer en kwel, maar nu lijken alle zorgen plots verdwenen. "Dat is vooral zo voor wat de algemene economische situaties betreft. Na alle rampvoorspellingen over de Griekse crisis en de onzekerheid over de begrotingsmaatregelen, heerst er nu duidelijk een gevoel van opluchting", zegt hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING.

"De Griekse schuldherschikking is vrij ordentelijk verlopen, de beurzen lijken eindelijk wat tot rust gekomen en dat geeft ook bij niet-beleggers een comfortabeler gevoel."

Maar wat de persoonlijke situatie betreft zijn de gezinnen duidelijk terughoudender. Hun toekomstige spaarmogelijkheden schatten ze zelfs iets lager in dan een maand geleden.

"Dat heeft wellicht te maken met de hoge olieprijzen", zegt Peter Vanden Houte. "Als je merkt dat je bij elke tankbeurt meer moet betalen, is dat niet geruststellend."

PL

Foto Reuters