Militair die Afghaanse burgers doodde handelde niet alleen

Er was meer dan één Amerikaanse soldaat betrokken bij het bloedbad in Afghanistan waarbij een week geleden 16 burgers omkwamen. Dat heeft een lid van het Afghaanse parlementair onderzoeksteam zondag gezegd.

jatimmermans

Volgens de Verenigde Staten was een soldaat verantwoordelijk voor de dodelijke aanval op een dorp in het district Panjwai in de provincie Kandahar.

"Na ons onderzoek kwamen we te weten dat het bloedbad niet het werk was van één soldaat. Meer dan een dozijn militairen namen er aan deel en hebben de slachtoffers gedood en hun lichamen verbrand", zegt parlementslid Naheem Lalai Hameedzai.

"Alle dorpelingen waarmee we hebben gesproken zeiden dat er vijftien à twintig mannen waren die op verschillende plaatsen in het dorp een nachtelijke raid uitvoerden", aldus Hameedzai. Volgens de bevindingen van het onderzoek zouden sommige van de vermoorde vrouwen ook seksueel zijn misbruikt.

Ook de Afghaanse president Hamid Karzai had eerder al gezegd dat het bloedbad niet toe te schrijven is aan één enkele "dolgedraaide" militair.

Foto Reuters

Meer over Hamid Karzai