Mobiele camera’s moeten sluikstorters betrappen

Print
Mobiele camera’s moeten sluikstorters betrappen

Mobiele camera’s moeten sluikstorters betrappen

De Limburgse politiekorpsen gaan een mobiele camera inzetten om sluikstorters op heterdaad te betrappen en te verbaliseren. Dat maakte gedeputeerde Frank Smeets vrijdag in Genk bekend tijdens de voorstelling van de provinciale campagne tegen zwerfvuil.

Volgens Smeets zijn er ook afspraken gemaakt met het parket om hardleerse overtreders sneller voor de rechtbank te brengen. “Driekwart van de Limburgers ergert zich aan zwerfvuil”, schetst Smeets het probleem. “Dit weekend zetten zo’n 14.000 mensen zich in om mee te helpen het zwerfvuil in hun gemeente op te ruimen. Dat is heel lovenswaardig en mooi. Maar het is niet de bedoeling dat zij en wij blijven dweilen met de kraan open."

"Daarom dat we uitpakken met deze campagne. Onder meer met wandelende bananenschillen, kleverige kauwgommuren of fietsende asbakken. Die zullen de komende week in twaalf verschillende Limburgse gemeenten opduiken. Mensen die betrapt worden op het weggooien van een peuk of kauwgom zullen vriendelijk gevraagd worden om hun afval in de asbakfiets te gooien of tegen de kauwgommuur te kleven."

Harder optreden

“Er zal harder opgetreden worden”, belooft Smeets. “Overtreders zullen meteen beboet worden. Ook zijn er afspraken om het toezicht op sluikstorten op te trekken.” “Daarnaast zal een mobiele camera verdekt worden opgesteld om sluikstorters te betrappen en te verbaliseren.

Volgens Smeets is een hardere aanpak noodzakelijk om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. “In principe zouden in natuurparken ook geen vuilnisbakken moeten staan. Mensen die etenswaren mee naar daar nemen kunnen de resten toch ook mee naar huis nemen. De beste afvalbak is diegene die bij je thuis staat.”

Lees meer in de weekendkrant van Het Belang van Limburg.

CN
Foto CN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio