Mijnwerkers krijgen nieuw pensioenstelsel

Print
Mijnwerkers krijgen nieuw pensioenstelsel

Mijnwerkers krijgen nieuw pensioenstelsel

De ex-mijnwerkers krijgen een nieuw pensioenstelsel van minister Van Quickenborne (Open Vld). “We waren erg verbaasd over de plotse afschaffing van ons statuut, maar gelukkig houden de meesten hun rechten”, zegt Michel Dylst.

Michel Dylst zat 20 jaar geleden als stakingsleider al aan tafel met politici en overheidsdiensten om het pensioenstelsel van de mijnwerkers te regelen. “In december bleek dat ineens afgeschaft voor wie jonger is dan 55 jaar”, zegt hij. Dus trok Dylst opnieuw naar Brussel, al was het deze keer anders.

“We hebben met ongeveer iedereen aan tafel gezeten. Zelfs met het kabinet van Di Rupo. Misschien heeft de mijnwerkersafkomst van Di Rupo toch meegespeeld. De nieuwe regels moeten alleen nog goedgekeurd worden door het parlement.”

Nieuw stelsel

Het nieuwe stelsel lijkt sterk op het oude. Als voormalige ondergronder en koolwasser mag je opnieuw op 55 jaar met pensioen. “Van die ondergronders zijn er nu 347 nog niet met pensioen. Ze kunnen ook zelf kiezen hoe ze hun pensioen laten berekenen op een carrière van 30 jaar of op 45 jaar. Dat geldt ook voor de koolwassers.”

Schieten nog over: de bovengronders. Die verliezen hun rechten. Voor hen dus geen speciale stelsels meer. “Daarvan zijn er nog maar 12. Vier daarvan hebben we kunnen contacteren. Die waren sowieso van plan om tot hun 60ste te werken.”

LC
Foto TvG

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio