Smets: "De schuld ligt bij mij"

Print
Smets: "De schuld ligt bij mij"

Smets: De schuld ligt bij mij

Op het assisenproces van Sanne Smets in Leuven heeft de jonge vrouw donderdag in de vooravond als laatste het woord gekregen. "De schuld ligt bij mij, zeker niet bij mijn ouders", klonk het. De procureur benadrukte net voordien dat het heel belangrijk was dat de jury een goede beslissing nam en dat ze een goed signaal zou geven. De advocaat van Sanne Smets wees erop dat Smets uit paniek handelde en dat ze dagelijks met de gevolgen van haar daden moet leven.

De procureur twijfelt niet. "Het bijhouden van de zwangerschapstest wees erop dat ze het gebeuren wou verbergen. Ze handelde zeker met voorbedachte rade, dat ze vijftien minuten op het achterhoofd van het kind duwde was weloverwogen, geen impuls. De pauzeknop tijdens die daad kon ze zelf indrukken, dat deed ze echter niet. Twee psychiaters verklaren haar toerekeningsvatbaar, enkel een forensische psychiater oordeelde van niet. De advocaten van Sanne Smets schuiven de verantwoordelijkheid af op de veeleisende maatschappij en zelfs op de overleden kandidaat-vader Kristof D. Als samenleving moeten we het signaal geven dat dit ontoelaatbaar is. Zet de deur niet open voor dit gedrag", stelde procureur des konings Ben Pieters.

Volgens de advocaten van de beschuldigde interpreteerde de procureur de zaken verkeerd. "Sanne probeerde de zwangerschapstest niet te verstoppen, anders had ze die op straat weggesmeten. Ze gaf haar kind inderdaad na de geboorte een naam - Jill - maar wie doet dat al voor de geboorte? ", vroeg raadsman Van Kelecom zich af. "Die vijftien minuten op het achterhoofd drukken wees op paniek. Ik heb nooit gepleit dat de dood van de baby niet haar schuld was. Iedereen heeft tegenslagen in het leven, alleen kan iedereen daarmee om en kan dit geplaatst worden. Wij kunnen daar beter mee om dan Sanne", aldus Van Kelecom.

Sanne Smets zelf kreeg het laatste woord, ze hoopte de kans te krijgen om terug in therapie te gaan."De schuld ligt bij mij, zeker niet bij mijn ouders. Dankzij de kans op therapie is er thuis veel veranderd. Ik heb mijn ouders duidelijk gemaakt waarom ik het deed, namelijk die angst. Op het hele verhaal hebben ze nog recht. Ik hoop dat ik de kans krijg om verder therapie te volgen, momenteel heb ik die nodig", sprak Sanne die ook een boodschap had voor haar overleden dochtertje. "Ik hoop dat je beseft dat ik nog dagelijks spijt heb van die zware fout. Ik word er nog dagelijks mee geconfronteerd, want slaap nog steeds in dezelfde kamer".

De juryleden zijn op dit moment aan het beraadslagen over hun antwoord op de schuldvragen.

Foto Photo News