"Autonomie oost-Libië is onomkeerbaar"

Print
"Autonomie oost-Libië is onomkeerbaar"

Autonomie oost-Libië is onomkeerbaar

Het besluit van stamoversten in het olierijke oosten van Libië om de regio semi-autonoom te verklaren, is "definitief en onomkeerbaar". Dat heeft de plaatselijke leider Ahmed al-Senussi donderdagavond gezegd.

"We aanvaarden geen oproep tot een dialoog die ons besluit om Barqa (de Arabische naam voor de regio Cyrenaica) tot federale regio te verklaren, wil herroepen", zei al-Senussi.

Stamoversten hadden dinsdag in de oostelijke stad Benghazi het semi-autonome statuut van Cyrenaica uitgeroepen. Dat besluit voedde de reeds bestaande vrees dat Libië op weg is naar een opdeling van het land. Met dat statuut hopen de plaatselijke stammen "niet opnieuw gemarginaliseerd te worden". Onder het regime van kolonel Kadhafi voelde het oosten zich achtergesteld tegenover Tripolitana.

De Libische interim-leider Mustafa Abdel Jalil (foto), het hoofd van de zogenaamde Nationale Overgangsraad (CNT), heeft al gedreigd de eenheid van Libië desnoods met geweld te zullen bewaren. Sinds de val van Kadhafi bestaat Libië uit een lappendeken van elkaar bevechtende stammen en milities. Volgens al-Senussi is het niet de bedoeling dat het oosten zich alle olie-opbrengsten gaat toe-eigenen.

Foto AFP