Ngo klaagt wantoestanden in Midden-Afrika aan met filmpje

Print
Ngo klaagt wantoestanden in Midden-Afrika aan met filmpje

Ngo klaagt wantoestanden in Midden-Afrika aan met filmpje

De Amerikaanse ngo 'Invisible Children' (Onzichtbare Kinderen) heeft een opvallend filmpje gemaakt dat op Youtube en andere videosites al veel kijkers lokte. Het wil de afslachting van weerloze kinderen in Uganda en Congo door het bevruchte Bevrijdingsleger van de Heer van Joseph Kony in kaart brengen.

Wat zou u ervan vinden als harteloze rebellen uw twee zoontjes van vijf en zes zouden ontvoeren? Als de oudste moet toekijken hoe de jongste met een machete wordt afgeslacht? Precies, u zou in opstand komen en de hele wereld mobiliseren om op te treden tegen deze rebellen. Dit is precies wat 'Invisible Children' doet voor de weerloze kinderen in het noorden van Uganda en Congo die het slachtoffer zijn van het beruchte Bevrijdingsleger van de Heer (LRA of Lord's Resistance Army) van de Ugandese krijgsheer Joseph Kony (foto).

Centraal in de campagne van Invisible Children is een half uur durende video 'Kony 2012' die sinds zijn release vier dagen geleden al bijna 33 miljoen keer bekeken werd. De samensteller van de video, Jason Russell, vertelt hierin het huiveringwekkende verhaal van de Ugandese jongen Jacob die door de brutale rebellen van Kony ontvoerd werd en die zijn eigen broertje door die rebellen zag afslachten. Bijzonder ontroerend is het moment waarop Jacob aan Russell vraagt om hem te doden, omdat zijn toekomst al lang opgehouden heeft te bestaan.

Invisible Children wil met de video de Amerikaanse politieke wereld wakker schudden om op te treden tegen Kony. Hij wordt sinds 2005 door het Internationale Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden opgespoord.

Bekijk hier het filmpje:

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

RH

Foto EPA