Turtelboom: "Muyters had gevangenis Beveren 80 meter kunnen opschuiven"

Print
Turtelboom: "Muyters had gevangenis Beveren 80 meter kunnen opschuiven"

Turtelboom: Muyters had gevangenis Beveren 80 meter kunnen opschuiven

Wordt de nieuwe gevangenis van Beveren nu 80 meter verschoven of niet? Dàt was zopas de hot issue tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Open Vld en N-VA vlogen elkaar daar in de haren.

In de week van 19 maart start de bouw van de nieuwe gevangenis van Beveren voor 300 gedetineerden. Enkele dagen terug stelde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de pers evenwel dat het mogelijk moest zijn om de gevangenis 80 meter op te schuiven. De Antwerpse actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos, die het Meccanotracé als alternatief bepleiten voor de Lange Wapperbrug in Antwerpen, hadden dit voorgesteld en Turtelboom had wel oren naar hun verzoek. Het zou volgens haar slechts een vertraging tot september meebrengen. Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, had evenwel eerder verklaard dat deze "verplaatsing" een vertraging van jaren en vele extra kosten met zich zou meebrengen. Sophie De Wit (N-VA) wilde zopas tijdens het vragenuurtje weten: schuift de nieuwe gevangenis nu 80 meter op of niet?

Turtelboom antwoordde niet echt op de vraag, maar speelde de zwarte piet door naar de N-VA zelf. "Ik ben heel blij dat er snel extra gevangenissen bijkomen. Maar ik wijs erop dat de vergunning om die gevangenis in Beveren te bouwen door de Vlaamse regering wordt afgeleverd. Dat gebeurt zelfs door een minister van Uw partij (Philippe Muyters van de N-VA). Hij had even goed alle mobiliteitsopties voor de grootste stad van Vlaanderen kunnen openhouden en de gevangenis 80 meter kunnen opschuiven. Dat noemt men responsabilisering", zo heette het fel.

Sophie De Wit reageerde boos op Turtelbooms' suggestie dat Muyters de gevangenis 80 meter had moeten verplaatsen: "Is dit nu de verklaring van de lijsttrekker van Open Vld voor de gemeenteraadsverkiezingen of die van de minister van Justitie? Concentreer U op die laatste taak".

Binnen tien dagen start Servais Verherstraeten met de bouw van de bajes.

Lees ook: "Gevangenis Beveren opschuiven betekent extra kost"

JDW

Foto Wim Hendrix