Schoofs wil straffen voor moorden optellen

Print
Schoofs wil straffen voor moorden optellen

Schoofs wil straffen voor moorden optellen

Het VB wil de straffen voor misdaden zoals moorden, verkrachtingen, gijzeling en foltering voortaan optellen. Bert Schoofs (foto) heeft een wetsvoorstel in die zin ingediend. Het wordt straks door de Kamer in overweging genomen.

Schoofs: "Nu maakt het geen verschil of je één moord dan wel vijf moorden pleegt. De maximumstraf blijft dezelfde: levenslang. Wij vinden dat men die straffen moet kunnen optellen. Dutroux moet dus niet één straf krijgen voor de moorden op Ann, Eefje, Julie en Mélissa, maar wel één straf per moord. Weliswaar trekken we een grens: de totale straf mag niet meer dan twee keer levenslang zijn."

Schoofs ziet wel degelijk een nut in zijn voorstel. "In tal van democratische landen zoals bv. de VS en Spanje bestaat deze regeling al. Mensen leven natuurlijk maar één keer. Maar toch is twee keer levenslang nuttig. Ons voorstel zal gevolgen hebben voor de eventuele vervroegde vrijlating, die ongetwijfeld veel minder makkelijk zal gaan dan nu."

"Bovendien werkt het voorstel een discriminatie weg: de straffen voor wie één moord pleegt of wie er vijf pleegt mogen niet dezelfde zijn. Tenslotte is het voorstel een signaal naar het gerecht en de burger om niet al te laks op te treden bij dit soort zware zaken."

JDW