Zonnestorm bereikt Aarde

Print
Zonnestorm bereikt Aarde

Zonnestorm bereikt Aarde

De Aarde is donderdag door de krachtigste zonnestorm van de voorbije jaren getroffen, zo heeft Werner Curdt van het Max-Planck Instituut voor Zonne-Onderzoek gezegd. Zo'n geomagnetische storm kan het luchtverkeer hinderen, satellieten "tilt" doen slaan, satellietnavigatiesystemen in de war sturen en stroomuitvallen op Aarde veroorzaken.

Volgens de Werkgroep Poollicht van Urania is er een kleine kans (lager dan 10 procent) dat we donderdagavond in België poollicht kunnen zien. Maar gezien het ook Volle Maan is, moet het "super super helder" noorderlicht zijn, klonk het. Er is dan wel weer kans op goed weer.

Woensdagavond is reeds een relatief zwakke storm meetbaar geweest, zei Paolo Ferri van het Ruimtevluchtcentrum ESOC van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Tot nu toe is er geen weet van schade aan satellieten. Gevoelige apparatuur is uit voorzorg al uitgeschakeld.

Zonnevlekkengroep 1429 blijft ondertussen actief en bevindt zich nu meer centraal op onze ster. Nieuwe zware zonnestormen zijn waarschijnlijk, in het bijzonder komend weekeinde.

De huidige storm is volgens de NASA de tweede sterkste van de huidige zonnecyclus van elf jaar en die midden volgend jaar zijn maximum zou bereiken. Er zouden in het komend anderhalf jaar wel meer zonnestormen kunnen zijn, maar niemand kan voorspellen hoeveel.