Belgische militair neergeschoten door collega in Afghanistan

Print
Belgische militair neergeschoten door collega in Afghanistan

Belgische militair neergeschoten door collega in Afghanistan

Op de militaire luchthaven Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan heeft gisteravond een Belgische militair per ongeluk een kogel door zijn bovenbeen gekregen. De man ligt nu voor verzorging in het Duitse militaire ziekenhuis van Mazar-e-Sharif.

"Het gebeurde ten gevolge van een foutieve manipulatie van een wapen door een geallieerde collega", meldt Defensie. "Het federaal parket werd ingelicht, een onderzoek is geopend."

Compound

Volgens een bron binnen Defensie waren gisteravond drie geallieerde collega's van drie verschillende nationaliteiten in een gesprek over hun wapens. Een van de drie haalde zijn wapen erbij. Dat zou niet vergrendeld geweest zijn. Een schot ging af.

De kogel ging eerst door het lichaam van de 'schutter', daarna door het bovenbeen van de Belgische militair. De Belg is niet in levensgevaar en wordt verzorgd in het plaatselijke militaire hospitaal. Deze ochtend heeft hij al contact kunnen nemen met zijn familie.

Meer informatie over de nationaliteit van de drie militairen mag de woordvoerder op dit moment niet geven. "Dat moeten die landen zelf doen. We willen alleen benadrukken dat het gebeurde tussen ISAF-collega's in een beveiligde compound en dus niet tijdens een patrouille", zegt Defensiewoordvoerster Ingrid Baeck.

In Mazar-e-Sharif is het hoofdkwartier gevestigd van de geallieerde troepen in het noorden van Afghanistan. Het staat onder Duits bevel. Er werken maar enkele Belgische militairen in dat kamp.

JBx
Archieffoto