Seks & Relaties

"Serie 'Thuis' geeft eenzijdig beeld van bipolaire stoornis"

Print

Serie 'Thuis' geeft eenzijdig beeld van bipolaire stoornis

Maarten Claeyssens speelt de 'slechterik' Rafaël in de vrt-serie Thuis. Dat personage heeft een slechte jeugd achter de rug en kampt met een bipolaire stoornis, wat hem tot allerlei onfraais aanzet. "Maar dit is een eenzijdig beeld van de ziekte."

Steeds meer mensen met de stoornis voelen zich aangevallen door het personage. "Er heerst ergernis over de manier waarop iemand met zo'n stoornis wordt neergezet. Rafaël is een brandstichter, gifmenger en nog van dat fraais. Alsof dat de schuld is van zijn stoornis. Mensen met een bipolaire stoornis leven met hoogtes en laagtes, maar dat kun je met psychotherapie en medicatie behandelen. Mensen met deze stoornis zijn meestal gevoelige en verantwoordelijke mensen, die hard hun best doen om een evenwicht te zoeken. Al begrijp ik dat Thuis fictie is en dat Rafaël de zoon is van een wat duivelse vader", vertelt de ondervoorzitter van Ups & Downs, de vereniging voor mensen met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis in een krant van Corelio.

"Vijf à 6 procent van de Belgen heeft een bipolaire stoornis. Dat zijn meer dan 600.000 mensen, om niet te spreken van hun omgeving. Thuis blijft natuurlijk een soap en het is zelfs relevant dat die Rafaël zijn medicatie niet neemt, maar op deze manier krijgt de kijker toch een eenzijdig beeld."

Beeld: Photo News

Niet te missen