Spaarboekjes gaan nog minder opbrengen

Print
Spaarboekjes gaan nog minder opbrengen

Spaarboekjes gaan nog minder opbrengen

Spaarboekjes brachten al zo weinig op, en nu ziet het er naar uit dat de rente op ons spaargeld de komende dagen nog wordt verlaagd. Deutsche Bank en Optima Bank, de voormalige bankpoot van Ethias, geven alvast het voorbeeld. Zij verlagen de meeste van hun spaartarieven met 0,1 tot 0,2 procent.

In hoeverre de andere banken gelijkaardige ingrepen zullen doorvoeren, is nog af te wachten. Traditiegetrouw zullen ze dat de komende dagen wel doen. De meeste banken houden de evolutie alvast in de gaten.

Inflatie

Het traditionele spaarboekje wordt hoe langer hoe minder interessant. Omdat de inflatie in ons land momenteel meer dan 3 procent bedraagt, brengt het spaarboekje zelfs niet genoeg geld op om de stijging van de levensduurte op te vangen. Wie vandaag zijn geld op een spaarboekje zet, verliest dus aan koopkracht.

Dat de banken hun rentevoeten op spaargeld verlagen, heeft onder meer te maken met de lage rente die momenteel door de Europese Centrale Bank wordt gehanteerd. De ECB besliste vorige week om extra geld in het financiële systeem te pompen in de vorm van leningen aan de banken. Voor dat geld moet slechts 1 procent rente betaald worden.

GC
Foto PhotoNews