Gezonde zakjes bloed in de vuilbak

Print
Gezonde zakjes bloed in de vuilbak

Gezonde zakjes bloed in de vuilbak

Elk jaar komen naar schatting 5.000 zakjes bloed bij het medisch afval terecht. Het gaat om bloed dat perfect voor transfusies kan worden gebruikt, maar dokters moeten het telkens weer weggooien, zegt leverspecialist David Cassiman van het UZ Leuven in De Standaard. Ook bij het Rode Kruis bestaat daarover frustratie.

De bloedzakjes zijn afkomstig van mensen met ijzerstapelingsziekte. Om te voorkomen dat een te veel aan ijzer zich in organen opstapelt, wordt bij de patiënten geregeld bloed afgetapt. Met dat bloed is niets mis - het bevat hooguit wat meer ijzer dan gemiddeld.

Probleem is dat een donor zijn bloed vrijwillig en onbaatzuchtig moet afstaan. "En mensen die om medische redenen bloed moeten geven, doen dat niet vrijwillig", zegt Cassiman. "Ze hebben er ook baat bij, medisch en financieel, want bloed geven is gratis, maar op aderlaten volgt een medische factuur."

Samen met gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis ijvert Cassiman ervoor de preventie van ijzerstapeling en bloeddonorschap ook in ons land te mogen combineren, zoals dat in verschillende andere landen wel al het geval is. De extra bloedzakjes zouden volgens Cassiman zeker welkom zijn.

Belga
Archieffoto PhotoNews