Zonne-uitbarsting kan gps in de war sturen

Print
Zonne-uitbarsting kan gps in de war sturen

Zonne-uitbarsting kan gps in de war sturen

De hevigste zonne-uitbarsting van de afgelopen vijf jaar gaat vanaf donderdag een bombardement met elektro-magnetische deeltjes veroorzaken op Aarde, die mogelijk de communicatie via satellieten en de elektrische distributienetwerken in de war zullen sturen. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten woensdag aangekondigd.

De uitbarsting van zonneplasma vond dinsdagavond plaats. De gevolgen zullen zich ten vroegste donderdagmiddag op onze planeet laten voelen. Ze zouden tot vrijdag duren, voorspelt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

De zonnestorm, die geladen is met deeltjes die de aarde zullen raken met een snelheid van 6,44 miljoen km/u, kan potentieel de elektriciteitsverdeling, satellietcommunicatie, gps-toestellen en de astronauten van het ISS raken, en het kan luchtvaartmaatschappij ertoe dwingen hun routes te wijzigen om de poolgebieden te vermijden.

Een woordvoerder van de NASA zei dat het ruimteagentschap geen bijzondere maatregelen treft omdat "we niet denken dat de bemanning van het ISS gevaar loopt". De toename van het aantal zonne-uitbarstingen - de laatste dateert van 23 januari - is normaal gezien de elfjarige cycli van zonneactiviteit, legt de NASA uit. Een dergelijke intensifiëring van zonne-uitbarstingen komt vaker voor wanneer de zon aan het einde komt van een cyclus van minimale activiteit, om een periode van veel hogere activiteit aan te vatten.

Deze zonnestorm is wellicht "een van de hevigste sinds december 2006", weet expert Joseph Kunches van de NOAA. Hij verwacht ook dat de storm donderdagavond in Centraal-Aziê spectaculair noorderlicht zal veroorzaken. De experten herinneren eraan dat de Aarde dankzij haar magnetisch veld goed beschermd is tegen zonnestormen.