Robot schenkt biertje in

Print

Robot schenkt biertje in

Geen saaie lessen tegenwoordig op de Afdeling ‘Stuur en beveiligingstechnieken’ van het Technisch Instituut Don Bosco in Helchteren. Leerlingen Mathias en Bram kregen daar immers de uitdaging om een robot te programmeren die biertjes kan inschenken. Dinsdag mocht ‘Robot Ter Dolen’ voor het eerst proefdraaien. Alleen het schuimkraagje mag nog iets dunner, zo bleek na de eerste publieke test.

“We hebben het idee op een beurs in Duitsland gehaald”, legt leraar Johan Gielen van Don Bosco in Het Belang van Limburg uit. Leerlingen Mathias Bonhomme (rechts) en Bram Loenders (links) van het zevende jaar braken zich meteen het hoofd over het programma.


"Niet vanzelfsprekend"

“Een robot die handeling perfect laten uitvoeren, was dus niet vanzelfsprekend. Het glas moet bijvoorbeeld eerst een beetje schuin staan. Gaandeweg mag het glas rechtkomen bij het inschenken", vertellen de jongens.

"Onze robot moest die serveertechniek exact onder de knie krijgen. Deze week zijn we beginnen proefdraaien, maar helaas liep niet alles meteen zoals het moest. Zo wou de kroonkurk al eens hardnekkig blijven zitten. Stap voor stap hebben we zijn prestaties kunnen verbeteren. Nu komt de ideale pint steeds dichterbij.”

Bier drinken om de robot te testen, mochten de scholieren niet. “We mochten tijdens de eerste proefsessies alleen maar water gebruiken van de school. Nu hij steeds beter presteert is plaatselijke brouwerij ‘Ter Dolen’ ons wel beginnen sponsoren met bakken bier. Zo weten we nu dat de schuimkraag ietsje dunner mag.”

Zondag houdt de Technische School Don Bosco trouwens een ‘open dag’. Dan mag iedereen van 10 tot 18 uur alle afdelingen komen bezoeken. Wie wil kan zien hoe de schoolrobot een biertje schenkt.

ToRo