"20 criminele illegalen naar Linkeroever"

Print
"20 criminele illegalen naar Linkeroever"

20 criminele illegalen naar Linkeroever

"Verbouw op heel korte termijn een twintigtal plaatsen uit het open asielcentrum op de Antwerpse Linkeroever tot een gesloten centrum voor criminele illegalen. Dit in afwachting van een nieuwbouw." Dat zei Nahima Lanjri (CD&V) gisteren in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) had er wel oren naar.

Zoals geweten wil de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) dat illegale drugsdealers die bv. in de Seefhoek worden opgepakt onmiddellijk het land worden uitgezet. Ze zouden moeten worden opgesloten in een apart Centrum voor Criminele Illegalen in afwachting van hun verwijdering.

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block is hiervan ook groot voorstander en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zoekt momenteel een locatie. Er is echter voorlopig geen geld voor.

Kamerlid Nahima Lanjri: "Er is nog een ander probleem. Zo'n nieuwbouw zal bovendien minstens twee jaar duren. Dat is te lang. De Seefhoek heeft nu problemen met die illegale drugsdealers. Daarom zou men best een onderdeel van het open asielcentrum van het Rode Kruis op Linkeroever ombouwen tot een gesloten afdeling voor Criminele Illegalen. Ik denk dan aan zo'n twintigtal plaatsen. Dat kan vrij snel gebeuren."

Momenteel verblijven in het centrum op Linkeroever zo'n 218 asielzoekers. Er moet wel nog een en ander verbouwd worden, maar Lanjri vreest niet voor veel weerstand tegen haar voorstel. "U zal in Antwerpen op geen weerstand stuiten, want het gemeentebestuur is - in tegenstelling tot de meeste andere gemeentebesturen - kandidaat om zo'n volledig nieuw gesloten centrum op zijn grondgebied te krijgen. Wij willen dat dus. Er zal dan ook geen weerstand zijn om een twintigtal plaatsen om te bouwen in het al bestaande centrum op Linkeroever", aldus Lanjri.

De Block vond dit gisteren in de Kamer een goede suggestie. "Ik zal de Dienst Vreemdelingenzaken met uw groeten naar Antwerpen sturen", zo zei ze.

Meer over de historiek van dit voorstel vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photo News