Opnieuw nucleair transport door België

Er rijdt dinsdag opnieuw een transport met hoogradioactief kernafval van het Nederlandse Borssele over Belgisch grondgebied naar het Franse Valognes. Dat meldt het Franse netwerk Sortir du Nucléaire. Samen met de vakbond Sud-Rail en het Belgische netwerk Nucléaire STOP wordt dinsdag omstreeks 21.15 uur actie gevoerd aan het station van Moeskroen.

ikerremans

De trein met hoogradioactief kernafval rijdt door een deel van Nederland via België naar Frankrijk. Dinsdag omstreeks 22.20 uur komt het konvooi op Frans grondgebied, donderdagochtend komt het transport dan aan in Valognes, waarna het afval naar La Hague wordt gevoerd.

Behalve aan het Moeskroense station voeren de organisaties onder meer ook acties in het Franse Tourcoing en Wasquehal in de nacht van dinsdag op woensdag.

De organisaties hekelen in een persbericht dat "op slechts enkele dagen van de trieste verjaardag van de ramp in Fukushima, de passage van het nieuwe konvooi het gebrek aan verantwoordelijkheid van de autoriteiten aantoont". Volgens de organisaties werden geen lessen getrokken uit de kernramp in Japan.

Het transport zou grote risico's inhouden, waardoor de organisaties de agenten van de Belgische en Franse spoorwegen en het publiek aanraden om "zich uit de buurt te houden van een konvooi met hoogradioactief afval dat in een station halt houdt".

Belga

Meer over Nederland