Chiroleidster beviel in stilte en onvoorbereid

Op de openingsdag van het proces van Sanne Smets (24, foto) uit Kessel-Lo voor het hof van assisen in Leuven is maandagmiddag uit haar ondervraging duidelijk geworden dat het meisje nooit enige voorbereiding had getroffen voor haar bevalling. Op de openingsdag van het proces kwamen maandagnamiddag ook de onderzoeksrechter en acht politiemensen aan het woord.

mimeers

Tijdens de ondervraging door voorzitter Hartoch werd duidelijk dat Smets er geen idee van had wat haar te wachten stond bij de bevalling. Ze had vooraf noch een arts noch begeleiding gezocht. Tussen het breken van haar water zaterdagmorgen en de geboorte maandagmorgen ging ze nog naar een feestje, bezocht ze een concert, ging ze naar een jeugdhuis en ruimde ze nog uren materiaal op in de kelder van de Chiro.

Nooit hulp gaan zoeken

Ze had naar eigen zeggen wel eens op internet gelezen wat haar te wachten stond, maar ze stond er verder niet bij stil. Tijdens haar bevalling maakte ze amper lawaai en zei ze thuis ook niets. Het was ook nooit in haar opgekomen om hulp te zoeken.

Smets vertelde maandag tijdens de ondervraging wel dat het doden van haar eigen dochter het ergste was wat ze ooit in haar leven had meegemaakt. Toch bleef ze zich ook toen in haar omgeving verhullen in stilte.

DNA-onderzoek

Onderzoeksrechter Kristof Van Impe deed het hele onderzoek uit de doeken en vermeldde dat Smets haar versie van de feiten wijzigde na de polygraaftest. Eerst zei ze dat haar dochter baby Jill gestikt was door de navelstreng die rond haar nek zat, nadien stuurde ze dat bij door toe te geven dat ze het kind kort na de geboorte versmoorde op de matras van haar bed.

De identiteit van de biologische vader van het kind blijft nog steeds een raadsel. Na DNA-onderzoek werd wel duidelijk dat de ondertussen overleden Kristof D. niet de vader van het kind was. Smets ging er altijd van uit dat hij de vader was. Ze had wel nog seks gehad met twee andere onbekende mannen wiens naam ze niet kende.

Foto PhotoNews