Elektrische Opel Ampera Auto van het Jaar

De half-elektrische Opel Ampera, die in de VS wordt verkocht als Chevrolet Volt, is door een internationale jury van autojournalisten verkozen tot Auto van het Jaar 2012.

Inge Kerremans

De Ampera sleepte 330 punten in de wacht en gaat daarmee met ruime voorsprong de nieuwe VW Up (281 punten) en de Ford Focus (256 punten) vooraf.

De Ampera haalde het vanwege zijn revolutionaire aandrijving. De wagen kan elektrisch 500 kilometer ver rijden, omdat er ook een kleine, zuinige benzinemotor aan boord is die de batterijen bijlaadt.

Toch heeft de onderscheiding voor constructeur General Motors een zure bijsmaak. De consument loopt namelijk niet echt warm voor elektrische wagens, waardoor de verkoop lelijk tegenvalt. GM heeft daarom zelfs beslist om de productie vijf weken stil te leggen.

Opel gaat er dan weer prat op dat er in Europa al 7000 bestellingen zijn geplaatst voor de Ampera. Maar dat blijft een schijntje als je het vergelijkt met de verkoop van klassieke benzine- of dieselmodellen. Grootste handicap blijft de hoge aanschafprijs.

De Opel Ampera kost bij ons 45.600 euro.

Ook de vorige Auto van het Jaar, de Nissan Leaf, was een model op elektriciteit.