Proces tegen chiroleidster die baby verstikte gestart

Print
Proces tegen chiroleidster die baby verstikte gestart

Proces tegen chiroleidster die baby verstikte gestart

Voor het assisenhof in Leuven is maandag het proces tegen de 24-jarige chiroleidster uit Kessel-Lo begonnen. De vrouw doodde in 2008 haar pasgeboren kindje en verstopte het lijkje in het chirolokaal. Ze staat terecht voor kindermoord en riskeert levenslang.

Maandagvoormiddag werd de akte van beschuldiging voorgelezen, dat nam ruim twee uur in beslag. De procureur liet daarna weten dat hij het schandalig vond dat er geen sprake was van een burgerlijke partij op het proces. Hij vond dat iemand de stem van het ongeboren kind moest vertolken. Het meisje zou nu 3,5 jaar oud zijn.

Nadien kwamen ook de advocaten van de beklaagde aan het woord en werd de vrouw door assisenvoorzitter Hartoch een eerste keer kort ondervraagd. In de namiddag gaat de voorzitter voort met zijn ondervraging, waarna de onderzoeksrechter en de politie aan het woord komen.

Verborgen zwangerschap

Op 29 september 2008 beviel de vrouw in het geheim in haar slaapkamer. Ze had haar zwangerschap negen maanden lang verstopt voor haar vrienden en familie. Na de geboorte verstikte de chiroleidster haar dochtertje met een kussen.

Ze verstopte het lichaampje in de chirolokalen. Pas enkele weken later ontdekten vrienden van de moeder het lijkje. De vrouw werd opgepakt, maar beweerde dat haar baby bij de geboorte overleed omdat de navelstreng rond de nek zat.

Na een half jaar bekende ze dan toch dat ze haar baby zelf gedood had. De vrouw heeft zes maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Daarna moest ze zich laten behandelen door een psychiater. Ondertussen heeft ze haar leven weer opgepakt en heeft ze werk. Ze verschijnt dus als vrije vrouw voor het assisenhof.

Vrijdag zal de rechter uitspraak doen in de zaak.

Foto Belga: de advocaten van de chiroleidster