Griekenland optimistisch over schuldenruil

Print
Griekenland optimistisch over schuldenruil

Griekenland optimistisch over schuldenruil

De Griekse regering blijft 'optimistisch' over de aankomende cruciale schuldenruil met banken en private beleggers. Nog tot donderdag kunnen zij instemmen met de operatie om een aanzienlijk deel van de Griekse schulden te doen verdwijnen.

"We verwachten dat er tot op het laatste moment veel onzekerheid zal zijn over hoe de zaken zullen verlopen", verklaarde een verantwoordelijke van het ministerie van Financiën.

Athene moet 75 procent van zijn obligatiehouders overtuigen om deel te nemen aan de ruiloperatie, die 107 miljard euro moet wegknippen van de Griekse schuldenberg. Als dat niet lukt moet het een clausule activeren om een deelname af te dwingen. Als minder dan 66 procent deelneemt, dreigt de hele operatie te mislukken.

De Griekse krant Kathimerini citeerde bronnen bij banken die zeggen dat de onderhandelingen met de schuldeisers de juiste richting uitgaan. Ze gaan uit van een deelname van meer dan 80 procent. Andere bronnen zijn veel pessimistischer.

Door de obligatieruil zouden private beleggers de waarde van hun Grieks staatspapier met 53,5 procent zien afnemen. Ze ruilen hun obligaties voor nieuw papier met voor Griekenland interessantere terugbetalingsvoorwaarden.

Foto GPD