Schaap werpt vier lammeren met tussenpauze van 14 dagen in Alken

Print
Schaap werpt vier lammeren met tussenpauze van 14 dagen in Alken

Schaap werpt vier lammeren met tussenpauze van 14 dagen in Alken

Alken - Dirk Schoofs uit Alken werd vrijdag met verstomming geslagen. Net op zijn verjaardag, gooide een van zijn 12 Bleu -Tex schapen drie gezonde kleine lammeren. Op zich geen wereldnieuws ware het niet dat hetzelfde schaap 14 dagen eerder ook al voor nieuw leven had gezorgd en een gezond lammetje ter wereld bracht. En dat blijkt wel heel uitzonderlijk te zijn weet zijn dierenarts Patrick Quetin uit Hasselt.
Bij de hobbyschapenboer waren de afgelopen 14 dagen drie van zijn 12 schapen bevallen van een lammetje. -Tot daar niets speciaal tot vrijdagavond toen ik de ooien ging bijvoeren en terug op stal zetten voor de nacht. De jonge dieren waren 14 dagen oud en ik had ze met het zachte weer samen met de moederooien op de weide gezet. Toen ik de dieren naardere zag ik dat twee van de schapen bij hun jong waren maar dat het derde schaap twee pasgeboren lammeren aan het drooglikken was. Tot mijn grote verbazing trof ik in de nabijheid van de moeder het 14 dagen oude lammetje aan in het gezelschap van nog een pasgeboren jong. Toen ik de resten van de nageboorte opmerkte wist ik het zeker dat het schaap opnieuw een drieling had geworpen,- doet Dirk zijn verhaal.

Louis Thijs uit Brustem is een autoriteit op vlak van de schapenfokkerij.
Hij bevestigt dat dit een zeer uitzonderlijke situatie is. -Drie -en geregeld een vierling zijn geen uitzonderingen in de schapenteelt. Wat hier gebeurt is, is een kans op een paar honderdduizend bevallingen.
Vermoedelijk is dit schaap een tweede keer gedekt in de eerste dagen na de 17-daagse cyclus en was opnieuw drachtig. Heel uitzonderlijk ontwikkelen beide vruchten zich gelijk en als het al gebeurd worden deze onvolgroeide vruchten meestal vroegtijdig afgeworpen. Daarbij is een dracht van meerlingen doorgaans korter dan een gewone dracht. Vandaar dat de lammeren 14 dagen na de eerste worp geboren zijn. Het feit dat ze gezond en wel zijn is op zich al een wonder,- weet Thijs.
Dierenarts Patrick Quetin kon enkel bevestigen dat dit een zeer uitzonderlijke gebeurtenis was. -In mijn loopbaan heb ik het ooit een keer mee gemaakt met een koe , maar met schapen was het mij onbekend. Herkauwers hebben twee hoornige baarmoeders. Zowel links als rechts kunnen daar vruchten zich ontwikkelen. Uitzonderlijk ontwikkelden zich hier aan beide kanten vruchten met een tussentijd van 14 dagen. Als het al een keer gebeurde komen de onvolgroeide jongen gelijktijdig met de volgroeide vrucht en sterven omdat ze onderontwikkeld zijn,- besluit Patrick Quetin.
Jozef Croughs

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio