Food

"Cholesterol verlagende boter gebruiken? Vraag eerst raad aan dokter"

Print

Cholesterol verlagende boter gebruiken? Vraag eerst raad aan dokter

We werden ermee geïndoctrineerd door bekendheden: "Ik heb een te hoge cholesterol, dus smeer ik dagelijks Becel Pro-Activ", schalde het door onze woonkamers. Maar nu beweert een Duitse consumentenorganisatie dat de boter schadelijk kan zijn voor de gezondheid. "Consumenten worden door Unilever als proefkonijnen gebruikt."

"Er is geen bewijst dat de margarine de cholesterol verlaagd. Consumenten worden door Unilever, de producent van de boter, als proefkonijnen gebruikt. De boter verhoogt mogelijk het risico op hart- en vaatziekten. Er is bijkomend onderzoek daarover nodig", luidt het bij de Duitsers.

In ons land reageren ze een pak gematigder. "Becel pro-activ beantwoordt aan alle veiligheidsvoorschriften. Er is niks mis mee. Alleen mag het niet door iedereen gebruikt worden. Het etiket zegt het ook: de margarine is alleen bestemd voor mensen met een te hoge cholesterol. Op het etiket staat ook dat het afgeraden wordt aan zwangere vrouwen en kinderen onder 5 jaar. Spijtig genoeg lezen veel te weinig gebruikers die tekst op het etiket. In de meeste families, waar Becel pro-activ wordt gebruikt, staat er maar één boter op tafel. Dat is af te raden. Als je geen te hoge cholesterol hebt, en je eet te veel van die sterolen, dan wordt de omzetting van fruit in vitamine A in je lichaam vertraagd. Dus: neem twee merken boter."

"Het is altijd nuttig om de huisarts te vragen of het kan helpen vooraleer je het product gaat gebruiken", besluit de Belgische FOD Volksgezondheid in een krant van De Persgroep.

Beeld: Photo News

Niet te missen